Zdrowa kuchnia japońska

Japończycy są jednym z najdłużej żyjących na świecie narodów. Nic dziwnego, gdyż odżywiają się oni bardzo zdrowo. Kuchnia japońska opiera się tylko i wyłącznie na zdrowej żywności. Wiele składników potrwa jedzonych w Japonii ma także działanie lecznicze. Wiele dań opiera się przede wszystkim na bulionie rybnym. Jest to podstawa dla niemal wszystkich zup. Tak jak w Polsce jest to bulion drobiowy tak w Japonii jest to bulion rybny. Oczywiście rybny jest o wiele bardziej zdrowszy od drobiowego. Kolejną ważnym składnikiem dań Japońskich jest soja. W bardzo wielu produktach jest soja, a jest ona bardzo zdrowa. Zarówno bulion rybny jak i soja są ogromnym źródłem białka. Kolejną ważną sprawą jest picie zielonej herbaty. Japończycy piją jej bardzo dużo. Zawiera ona katechinę. Bardzo ważnym elementem diety Japończyka jest ryż. Ryż jedzony jest niemal cały czas. Na śniadanie je się ryż, który podawany jest z surowym jajkiem, a na obiad je się ryż podawany z jakąś rybą lub też kawałkiem mięsa. Japończycy jedzą także w dużych ilościach bakłażan, kasztany, suszone wiórki tykwy, fasolę. Dość popularne jest też jedzenie pędów bambusa, szpinaku, marchewki. Japończycy lubią również jabłka, ogórki oraz glony. Jeśli chodzi o ryby to popularne są tutaj karasie, karpie, węgorze morskie. Często w menu królują również sardynki czy makrele.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.