Podejście do kulinariów

Każdy kraj posiada inny rodzaj kuchni. Kuchnia japońska jest naprawdę bardzo wyjątkowa. Mówi się, że Japończycy tak długo żyją, ponieważ właśnie posiadają tak zdrową kuchnię. Przede wszystkim głównym składnikiem kuchni japońskiej są morskie ryby. Te zaś są źródłem wielu naprawdę wartościowych składników odżywczych. Poza tym uwielbia się w Japonii owoce morza oraz wodorosty. Składnikiem bardzo popularnym jest ryż. Poza tym przepada się za różnego rodzaju warzywami. Najbardziej popularną potrawą jest sushi. Mamy ich trzy rodzaje: maki, chirashi oraz nigiri. Maki to te tradycyjne w kształcie kół. Chirashi to sushi rozłożone na miseczce. Nigiri to całe płatki łososia na których kładzie się kawałki warzyw czy ryżu. Sushi spożywamy za pomocą pałeczek albo palcami. Możemy dodać do niego sos sojowy, chrzan wasabi oraz imbir. Wiele zależy od naszych upodobań. Bardzo ważne jest to, aby nie przegryzać porcji na kęsy, ponieważ są one przygotowane tak, aby być gotowymi do spożycia. Nie jada się ich także widelcem. Bardzo popularną potrawą jest także zupa ramen, która przypomną rosół. Podaje się ją najczęściej z jajkiem na twardo, wodorostami i wieprzowiną. Poza tym bulion jest gotowany w specyficzny sposób. Obowiązkowo do ramenu musi być makaron. Zupkę tę również spożywa się za pomocą pałeczek. Kuchnia japońska jest zdrowa i przede wszystkim okazuje się, że zapewnia mieszkańcom tego kraju długowieczność.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.