Kultura w kuchni

Nie ma znaczenia, do jakiego konkretnie kraju się wybieramy, aby spędzić niezapomniany urlop. Ważne jest to, aby za żadnej skarby świata nie pozwolić sobie zapomnieć o konieczności spożycia typowych potraw charakterystycznych dla danej kultury. Najbardziej egzotyczne propozycje będą dla nas mieli mieszkańcy Japonii. Przede wszystkim jak u nas na talerzach często pojawia się wieprzowina, tak oni nie wyobrażają sobie dnia bez ryb, które bardzo sobie chwalą także w surowej postaci. Ponadto będziemy musieli spróbować się posilić różnego rodzaju owocami morza (włączając w to wszelkie wodorosty) oraz warzywami. Nie powinniśmy się zdziwić, gdy zamówione przez nas zupy będą przygotowywane bezpośrednio na naszym stoliku – w specjalnie do tego przygotowanym, drewnianym naczyniu które od niedawna podgrzewane jest gazem (w przeszłości stosowano do tego węgiel drzewny). Każdy Europejczyk obawia się japońskiej kuchni przede wszystkim ze względu na korzystanie z pałeczek, które dla nich są tak oczywiste, jak dla nas sztućce. Tej sztuki można się nauczyć jedynie poprzez systematyczną praktykę, jednak to się okazało wcale nie być takie trudne. Nie wolno również zapomnieć o tym, że Japończycy nie korzystają z łyżek stołowych – zupę należy pić prosto z malutkiej miseczki (której pojemność jest najczęściej równa naszym kubkom).

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.